Blogginnlegget er skrevet av Johnny Hoff som har mer enn 30 års erfaring som malermester.
Litt historikk bak innfelt belysning
På tidlig 80 tallet gjorde innfelte spotter eller downlights som det etter hvert het, sitt inntog i Norge. Og en stund så var det en meget stor andel av nye boliger som ble levert med et betydelig antall av disse. Og enkelte prosjekter ble peppret av disse, nesten på grensen til det komiske.
På denne tiden var det halogen som ble brukt. Disse kunne utvikle en ikke helt ubetydelig varme, og man måtte ta hensyn til dette i forhold til kondensering og beskyttelseskasser bak lampene.
I de senere årene har LED belysningen kommet, og som ikke utvikler varme i samme grad som halogen pærer gjorde tidligere. Og man har ikke de samme utfordringene som før.
I tillegg så har det også kommet LED belysning i mange forskjellige former som skinner, slynger, strips og spotter for å nevne noen.
Noen utfordringer
Enkelte steder kan det være problematisk med tanke på å felle inn downlights i en himling. Årsaken til dette kan være at det er betong, eller betongelementer. Dette er ofte brukt i nye og moderne leilighetsprosjekt. Eller det kan være montert lydhimling som f.eks i et tak i en utleie leilighet eller hybel.
Deco kassen løser det
På steder hvor det ikke er mulig å få downlights eller det er veldig kostnadskrevende så er Deco kassen ofte en løsning for dette. Den finnes 6 forskjellige varianter og størrelser fra 100×100 millimeter til den største på 300×300 millimeter. Se vårt utvalg her.
Alle kassene kommer i 2 m lengde, utenom LC3 som kommer i 2,6 m lengde. Kassene kan kuttes ned til ønsket størrelse slik at man får en lav og bred profil å putte downlights i, hvis ønskelig.
Kassene kan monteres rundt rundt alle vegger og hjørner, og monteres ofte kun bare med lim.
Se vår monteringsanvisning her.
Kassen kan også kombineres med f.eks L3, slik at man får en downlights løsning under og en uplight løsning på utsiden med LED strips.
Litt om belysning
Det er skrevet og sagt mye om belysning, men noen feller er greit å prøve å unngå.
Plassering av downlights må sees i sammenheng med møbleringen i et rom.
Ikke tenk alltid symmetri. F.eks i stua er det viktig å tenke over hvor møbler og medieutstyr skal stå og eller hvor du har behov for lys før du plasserer downlights i kassene.
En tabbe er å bruke alt for mange downlights, og du da ender opp med bare å lyse opp gulvet og ikke det vertikale.
Man bør plassere downlights så lyset treffer de vertikale flatene, og tingene du ønsker å belyse. Velger du i tillegg justerbare downlights, er det lett å rette lyset mot noe spesifikt, som et bilde på veggen.
Mange plasserer downlights altfor langt ut fra veggen, resultatet blir ofte bedre om du plasserer dem nærmere veggen, så den blir lyst opp.
Tenk over blending slik at downlightsene ikke blir plassert slik at du blir sittende eller liggende å se rett opp i dem når du oppholder deg i rommet.
Vær også bevisst på plassering av downlights ved TV-en. En downlight i taket rett over TV-skjermen vil gi gjenskinn, plasser heller en downlight i taket på hver side av TV-en.
Unngå kaldt og blålig lys. Mange er redd for å få en kald, blålig belysning dersom de velger LED-pærer, men velger du pærer med rett fargetemperatur, så skal ikke det være noe problem.
LED-pærer finnes i ulike fargetemperaturer. Velger du pærer med en fargetemperatur på 2700, får ikke lyset et blålig skjær.
Det er også smart å alltid velge dimming. I motsetning til halogenpærer, får ikke LED-pærer et varmere lys når de dimmes. Men dimming gir deg uansett mulighet til å skape et svakere lys og ulike stemninger.